Menu restauracyjne to często pierwsza rzecz, z którą stykają się goście. Musi być więc nie tylko starannie zaprojektowane, lecz także odpowiednio wydrukowane, by posłużyło nieco dłużej niż jeden sezon. Dobrze zaplanowane, estetyczne menu może przyczynić się do zwiększenia zamówień w lokalu. O czym pamiętać podczas projektowania i druku restauracyjnej karty dań? Oto kilka podpowiedzi.
Długość menu restauracyjnego
Większość osób z branży gastronomicznej zgadza się w jednej kwestii: menu restauracyjne powinno być krótkie i podzielone na sekcje. Nie może zabraknąć w nim zup, dań głównych, deserów czy napojów. Ważne jednak, by nie zawierało więcej niż kilkadziesiąt pozycji. Dzięki temu będziemy mogli zagwarantować gościom świeże potrawy bez strat surowców.
Książka czy katalog?
W wielu restauracjach spotkać można menu w formie książki – grube stronice z wydrukowanymi daniami wetknięte są w okładkę, imitującą skórę. To bardzo elegancka forma karty dań, jednak dość przestarzała i mało praktyczna. Jeśli bowiem chcemy wymienić potrawy lub wprowadzić inne ceny, musimy od nowa drukować i oprawiać kolejne egzemplarze. Wielu specjalistów poleca więc karty dań w formie katalogów spiralowanych. Są tańsze, wyglądają estetycznie i nowocześnie, a wprowadzanie zmian nie jest tak czasochłonne i drogie, jak w przypadku eleganckich kart menu.
Okładka menu restauracyjnego
Okładka menu w restauracji jest bardzo ważna. To ona odpowiedzialna jest za pierwsze wrażenie. Jeśli widoczne są na niej odciski palców czy plamy, nie spodziewaj się, że goście będą chcieli coś zamówić z karty dań. Wybierając okładkę, zwróć uwagę na to, czy nie niszczy się ona zbyt szybko. Pamiętaj, że codziennie będzie dotykana przez kilkadziesiąt osób, co po kilku miesiącach może doprowadzić do poważnych zniszczeń i wymagać kolejnego wkładu finansowego.
Kolory, czcionki, zdjęcia w menu restauracyjnym
Wyżej wymienione elementy zależą głównie od charakteru restauracji. W drogim, renomowanym lokalu mile widziana będzie elegancka karta z ozdobną czcionką. Nieco mniej ekskluzywne miejsca mogą pozwolić sobie na więcej szaleństw. Ważne jest, aby czcionka była czytelna i odpowiednio duża – pamiętaj, że Twoją restaurację mogą odwiedzać osoby o słabszym wzroku. W menu warto umieścić też pojedyncze zdjęcia dań. Jeśli możesz, używaj koloru żółtego oraz czerwonego, gdyż pobudzają apetyt. Zrezygnuj z zieleni i niebieskiego – te barwy sprawiają, że goście przestają być głodni.
Na początku menu warto też umieścić zdjęcie i kilkuzdaniowe informacje na temat szefa kuchni lub specjalności lokalu.
Poprawność stylistyczna i ortograficzna
Oczywiste jest, że w menu nie możemy popełniać błędów ortograficznych czy stylistycznych. Jeśli jednak serwujemy kuchnię zagraniczną, warto zapoznać się z nazwami potraw nie tylko w wymowie, lecz także w piśmie. Zawsze stosuj oryginalną pisownię nazw dań, a także poprawną ich odmianę. Informacji o zapisie czy deklinacji możesz szukać w słownikach języka polskiego.
Wydruk menu restauracyjnego
Wydruk menu jest bardzo istotny i wiele od niego zależy. Najważniejsze jest, by był on najwyższej jakości. Karta dań to coś więcej niż ulotka, służąca gościom jedynie przez chwilę. Menu stanowi wizytówkę Twojego lokalu. Musi być trwałe, estetyczne oraz czytelne. Do realizacji wydruku warto więc wybrać drukarnię, oferującą różne techniki zadruku. W naszej ofercie odnajdziesz wiele możliwości. Tworzymy katalogi spiralowane, klejone oraz szyte, które doskonale sprawdzą się w roli menu restauracyjnego. Skontaktuj się z nami i poznaj szczegóły. Postaw na sprawdzoną drukarnię internetową. Gwarantujemy najwyższą jakość usług i szybką realizację zlecenia. Czekamy na Twoje zamówienie!